Nasze wspólne wyprawy

Kuchnia Czarnogóry

W Czarnogórze, podobnie tak jak w innych bałkańskich państwach rolę naszego hamburgera pełni burek. Jest to tłusty, drożdżowy pieróg z mięsnym, twarogowym lub warzywnym nadzieniem. Popularne są tu również różnego rodzaju zapiekanki w skład których wchodzi ser, szpinak, cebula i mięso.

Kuchnia Czarnogóry oparta jest głownie na mięsie, dlatego wegetarianie nie będą czuli się tutaj komfortowo. Ten mięsny raj wydaje się być idealnie zorganizowany dla dbających o formę sportowców i wyczynowców. Na każdym kroku znajdują się nieduże budki sprzedające szaszłyki, kebab i przepyszne pieczone steki. Popularne są tutaj również dania w skład których wchodzą różne rodzaje siekanego mięsa. Taka mieszanka mięs dość często pieczona jest razem z ziemniakami lub z ryżem. Godnym polecenia daniem jest kapama przyrządzana z baraniny, cebuli i szpinaku oraz żeberka zapiekane z fasolą. Będąc w Czarnogórze należy spróbować koniecznie pieczonej jagnięciny oraz ryb, podawanych tu na wiele sposobów. Czarnogórcy piją dużo miejscowego wina oraz piwa. Do najbardziej popularnych piwnych marek należy Nikšićko oraz serbskie piwo Jelen. Najpopularniejszą rakiją (wysokoprocentowy destylat przyrządzany z różnych owoców) jest domaća rakija, czyli tak naprawdę domowej produkcji bimber. Każdy gospodarz ma własną recepturę jej wytwarzania. Dla wprawnego podniebienia każdy rodzaj rakii ma inny smak. Z kolei najsłynniejszym czerwonym, czarnogórskim winem jest wytrawny Vranac. Z kolei najbardziej znanym czarnogórskim białym winem jest Krstač. Kawę w Czarnogórze przyrządza się głównie po turecku, jest bardzo mocna i serwuje się ją z dużą ilością cukru.

dr Radosław Kożuszek

Teksty oraz wszystkie zdjęcia stanowią własność intelektualną i fizyczną. Chronione są ustawą o prawach autorskich i prawach pokrewnych. Jakiekolwiek kopiowanie, powielanie w całości lub części tylko za zgodą autora. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.