Nasze wspólne wyprawy

Kuchnia birmańska

Jeśli zdarzy się nam odwiedzić birmański dom, gospodarze zapraszają gościa do niskiego stołu, na którym znajduje się olbrzymie naczynie z ryżem, kilka mniejszych misek z różnymi curry i dużo maleńkich miseczek zawierających kolorowe dodatki o przeróżnym wyglądzie i smaku. Gość powinien spróbować wszystkiego, a potem zdecydować się na większą ilość jakiegoś dania. Gospodarze jedzą najczęściej palcami z małych miseczek. Gościowi zawsze proponują widelec i łyżkę. Kuchnia birmańska, podobna do pozostałych kuchni regionu, jest bardzo ostra, momentami wręcz paląca. Używa się w niej dużo ostrych przypraw – w tym niemalże obowiązkowo chili. Główną rolę odgrywa w niej oczywiście ryż (gotowany parowany, smażony, mielony), a towarzyszy mu bogactwo dodatków – w tym takie oryginalne, jak chociażby kiszone liście zielonej herbaty. Dużo jest w niej warzyw strączkowych (soczewica, bób), ryb i owoców morza, ale nie brakuje także mięsa wieprzowego, wołowego i kurczaków. W kuchni birmańskiej bardzo popularne są także zawiesiste zupy, jadane często na śniadanie i na kolację. Przyrządza się je zwykle z suszonych ryb albo krewetek. Do zup wkłada się makaron sojowy lub ryżowy, bataty, gotowane na twardo kacze jaja. Jada się do nich niekiedy placki smażone na oleju, przygotowane np. z suszonego, łamanego grochu. Są dwa główne rodzaje zup: hingyo (jarzynowe), bardziej zbliżone do smaku zup europejskich, i chinyehin (octowe), według naszego gustu prawie niejadalne. Bardzo popularna jest zupa mohinga. Jest to delikatny rosół z makaronem ryżowym serwowany z różnymi chrupkimi dodatkami i placuszkami. Sałatki i surówki z kolei polewane są aromatycznymi sosami, w skład których wchodzi przeważnie pasta rybna lub krewetkowa przyprawiona cebulą, czosnkiem i tłuczonymi strączkami chilli. Używa się sporo octu i soku ze świeżych cytryn. Na deser w Birmie jada się świeże owoce, banany w syropie i tapiokę w mleku kokosowym.

dr Radosław Kożuszek

Teksty oraz wszystkie zdjęcia stanowią własność intelektualną i fizyczną. Chronione są ustawą o prawach autorskich i prawach pokrewnych. Jakiekolwiek kopiowanie, powielanie w całości lub części tylko za zgodą autora. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.